Hoe kan er worden gescoord, en hoeveel punten levert dat op?

Scoren door middel van carambolage: er zijn twee manieren om te scoren zonder kegels omver te spelen. Natuurlijk allereerst de normale carambolage. Dit levert 4 punten op.

 

Daarnaast bestaat ook nog de carambolage Casin. Daarvan spreken we als de speelbal de bal van de tegenstander raakt waarna bal 2 de rode bal toucheert. Dit levert 3 punten op.


Scoren door met bal 2 of de rode bal kegels omver te spelen. De puntwaarde voor de kegels is als volgt: een witte kegel levert 2 punten op en de rode kegel 4. Als ALLEEN de rode kegel valt, worden 10 punten aan het totaal toegevoegd.

 

Per stoot worden de punten bij elkaar opgeteld. Stel dat in een stoot een Casin wordt gescoord en er vallen 2 witte- en de rode kegel, is dat 3 + 2x2 + 4 = 11 punten.

 

Wordt in een stoot reglementair gescoord en daarnaast met de speelbal ook een kegel omver gespeeld, worden alle gescoorde punten opgeteld en worden deze toegekend aan de tegenstander. Dus: als in het bovenstaande geval waarin 11 punten werden behaald de speelbal ook nog een kegel omver werpt (11 + 2 = 13 totaal) gaan al deze punten naar de tegenstander die dan vervolgens zelf aan de beurt is.

 

De speelbal mag geen kegels omver gooien. De in die stoot gescoorde punten gaan in dat geval altijd naar de tegenstander.

“"Ik vind 5-Pins een leuk spel, waarbij tactiek en inzicht een belangrijke rol spelen. Het zal ook je libre-spel ten goede komen".

Therese Klompenhouwer, Wereldkampioene Driebanden Dames


“"In Italië¸ wordt 5-Pins al heel veel gespeeld.Wat mij betreft hier in Nederland ook!”"

Jaap Labrujere, voorzitter KVC


Download
Flyer 5-pins
5PINS-flyer.pdf
Adobe Acrobat document 1.8 MB
Download
Logo 5-pins
logo 5pins.jpg
JPEG-bestand 81.2 KB

Download
Spelregels
5pins-NL DV spelreglement V17.4.pdf
Adobe Acrobat document 1.5 MB
Download
Snelcursus Arbitrage 5-pins
5pins Snelcursus Arbiter DV 12-09-17.pdf
Adobe Acrobat document 512.8 KB